Testimonis que reforcen la memòria històrica de la Guerra Civil

 

Mentre l’àmbit públic discuteix sobre la pertinença o no de la nascuda amb polèmica Llei de la Memòria Històrica, investigadors i testimonis directes omplen encara pàgines amb noves informacions sobre una de les etapes més fosques de la història contemporània d’Espanya: La Guerra Civil.

Dos llibres s’introdueixen a les llibreries per tal de dibuixar els paisatges difuminats d’aquest conflicte bèl·lic. Amb ulls de nena (Ara llibres) és el dietari que l’Encarnació Martorell (Barcelona, 1924) va escriure en plena Guerra Civil, quan era només una adolescent. És un manuscrit que s’ha passat setanta anys en un altell del barri d’Horta de Barcelona. Aquest testimoni ha sortit a la llum gràcies a la tasca de l’investigador Salvador Domènech i molt aviat es convertirà en un documental.

En el pròleg del llibre, Josep M. Solé i Sabaté descriu aquesta obra com: “Un testimoni de la guerra als ulls d’una nena que amb el seu escrit es posa a un nivell similar al d’altres aportacions literàries universals d’aquest violent segle XX. Una mirada innocent.”

De la seva banda, Columna presenta aquesta setmana Els nens de l’exili (1936-39) de César Alcalà (Barcelona, 1965). El llibre vol respondre a una incògnita: "Què va passar amb els 34.037 nens que van ser exiliats durant la guerra civil?". En concret, els menors evacuats per la República que van ser enviats a Anglaterra, França, Bèlgica, Suïssa, Noruega, l’URSS i Mèxic separats dels seus pares. L’any 1949 només n’havien tornat 20.266.

 

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.