50 anys d”Astèrix i Obèlix’

,

Astèrix avui fa 50 anys -amb 325 milions de llibres venuts en 107 idiomes -i per celebrar-ho s’ha publicat un àlbum (el número 34) commemoratiu signat pels dos coautors originals: Albert Uderzo i René Goscinny. L’Aniversari d’Astèrix i Obèlix. El llibre d’or (Salvat), inclou històries curtes i textos inèdits en 56 pàgines plenes d’imatges, i arriba traduït a les quatre llengües oficials de l’Estat espanyol. 

La mort de Goscinny l’any 1977 no ha estat pretext necessari per cloure les històries d’aquest personatge canònic de l’imaginari francès, tot i que la qualitat dels àlbums signats per Uderzo estan considerats de segona fila. Això planteja la qüestió de si seria el moment de pensar en la jubilació del personatge i de la saga encara que, com s’analitza a BBC News, les xifres manen (com sempre): 

the paradox is that despite all this, the Asterix albums have never sold as many as they do now. This is entirely a result of the commercialisation of the brand. In Mr Goscinny’s day there was no merchandising, but now it is like a war-machine

Llarga vida, dons, a l’immortal Astèrix i el seu inseparable Obèlix. Ja ha sobreviscut al seu pare Goscinny i al com s’han venut els drets de reproducció, també sobreviurà al pare Uderzo.

I si algú passa per Paris aquests dies es pot apropar al Museu de Cluny on s’ha inaugurat una exposició commemorativa dels personatges i dels seus autors.

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.