Per Nadal, nadales i Dickens

És el que toca en aquestes
dates. Rastrejar en la memòria i rescatar nadales i poemes de Nadal per exhibir-nos en els grans àpats que el futur més immediat ens depara.

Però com les tradicions es van es van diluint, cada vegada costa més tenir a punt un bon repertori nadalenc. Per aquest motiu resulta més que recomanable, aquests dies, tenir a mà alguna d’aquestes novetats editorials.

50 poemes de Nadal per dir dalt de la cadira (Ara Llibres), selecció de nadales tradicionals i poemes breus fins a Jacint Verdaguer, Tomàs Garcés, Salvat-Papasseit, Martí i Pol i Guerau de Liost, a cura de Jaume Subirana i amb pròleg de Salvador Cardús: "Cada criatura que s’enfila dalt d’una cadira i recita un vers, per Nadal, ens diu que encara hi ha país, que encara tenim futur".

El poema de Nadal (Edicions 62) de Josep Maria de Sagarra, recupera en una edició especial i il·lustrada amb els gravats que Enric C. Ricart un clàssic nadalenc, escrit el 1931 per un dels grans poetes catalans.

I el Nadal en termes literaris no és res sense el clàssic entre els clàssics, el Conte de Nadal de Charles Dickens (1812-1870), que Cruilla ha reeditat en un format de lectura a quatre mans (contes per explicar o històries per començar a llegir). La història del malcarat Ebernezer Escruix, va ser escrita l’any 1843 com a denúncia de les condicions de misèria de molts nens i nenes, amb la pretensió de treure a la llum pública el xoc que hi ha entre la màgia i la hipocresia que es viuen en l’època nadalenca.

Si es vol aprofundir més en el paper que ha jugat Dickens en la formulació el nostre imaginari nadalenc, es pot llegir The Man Who Invented Christmas. How Charles Dickens’s ‘A Christmas Carol’ Rescued His Career and Revived Our Holiday Spirits (Crown Publishers) de Les Standiford. Es tracta d’un llibre que com s’explica a The New York Times es centra en aquesta idea de que "Scrooge and his edifying ghosts are so much a part of Christmas that the idea their creator might actually have ‘invented’ the holiday as we know it is neither new nor original to Les Standiford". 

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.