Subhastes deslluïdes i subhastes lluminoses

Les cases de subhastes han estat entretingudes aquests darrers dies. Peces amb pedigrí han atret l’atenció mediàtica i la dels col·leccionistes. Tot i que els resultats han estat força variables.

La peça més comentada, l’original o millor dit les 138 fitxes que han muntat l’edició pòstuma de The Original of Laura ha resultat un fracàs. La casa de subhastes es va veure obligada a retirar de la puja el lot quan va veure que les ofertes de compra no sobrepassaven els 280.000 dòlars. Menys de la meitat dels 600.000 que es pretenia arribar a aconseguir (a raó de 4.350 dòlars per fitxa). I ja hi ha qui assenyala directament com a culpable el cobdiciós Andie Wylie, àlies El xacal, l’agent pòstum de Nabokov.

Però, altres peces sí han aconseguit arribar i també superar les expectatives creades al voltant d’elles:

 • Tamerlane and Other Poems d’Edgar Allan Poe
  Preu estimat: entre 500.000 – 700.000 dòlars.
  Preu aconseguit: 662.500 de dòlars.
  Primera edició d’un dels dotze exemplars existents de l’opera prima de Poe (només tenia 18 anys quan el va escriure) en el gènere de la poesia. Un llibre de 40 pàgines, que no va signar amb el seu nom sinó amb un concís"un bostonià", està considerat "la raresa més buscada de la literatura nord-americana", segons els experts de Christie’s.
 • Text escrit per George Washington (primer president dels Estats Units, 1732-1799)
  Preu estimat: entre 1,5  – 2,5 milions de dòlars.
  Preu aconseguit: 3,2 milions de dòlars.
  Es tracta d’una carta en suport de la Constitució del país
  de quatre pàgines firmada per Washington el 1787 i "la més important -del polític- que mai no s’hagi subhastat", segons els especialistes de Christie’s. El text  va ser enviat al seu nebot Bushrod Washington i que incloïa "una apassionada defensa de la Constitució nord-americana".

 • Les Flors del mal (1857) de Charles Baudelaire
  Preu estimat: entre 120.000 – 150.000 euros.
  Preu aconseguit: 775.000 euros (1,16 milions de dòlars).
  Primera edició dedicada propietat del poeta. La subhasta que constava de 180 lots va incloure la anomenada "Carta del suïcidi" (30 de juny de 1845), que va ser escrita per Baudelaire a Narcise Ancelle després d’intentar posar fi als seus dies, i es va vendre per 225.000 euros.

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Subhastes deslluïdes i subhastes lluminoses

 1. És curiosa aquesta dèria gairebé fetitxista d’algunes persones benestants per posseïr peces úniques de personatges que han obtingut fama per alguna raó, en aquest cas, en el món de la literatura y la política. No em sembla malament que es col·leccionin aquestes coses, però penso que són les institucions especialitzades i els museus els millors indrets per conservar els tresors de la cultura i posar-los a l’abast de tothom. Els diners públics, que tan sovint es malbaraten en futilitats, haurien de servir també per a això (encara que molts no ho entenguessin).

Els comentaris estan tancats.