‘The original of Laura’ o la possibilitat de gaudir de la neta cal·ligrafia de Nabokov

Quan es compleixen trenta anys de la mort d’en Vladimir Nabokov, està a punt de veure la llum la seva obra pòstuma, The Original of Laura (a Espanya vindrà de la mà d’Anagrama).

Ens explica en Robert McCrum a The Guardian que en Nabokov en decidir que l’obra no gaudeix de la perfecció que ell espera, demana a la seva dona que es destrueixi a la seva mort. Malgrat els desitjos de l’escriptor, la seva dona mor sense destruir-la i el seu fill serà qui, a l´edat de setanta anys, permeti que es publiqui.

La polèmica, no obstant, està servida. Al marge de que aquells que s’han aproximat a l’obra no consideren sigui de les més brillants de l’autor, es planteja fins a quin punt s’han de respectar els desitjos d’un escriptor, en aquest cas un dels més brillants escriptors de la història de la literatura, quan aquests van en detriment del seu llegat.

El manuscrit finalment serà publicat en forma de facsímil col·leccionable, tot reproduint les fitxes on l’autor, va plasmar la novel·la. Una solució efectiva per si al final resultés que Nabokov tenia motius per desitjar la destrucció de The original of Laura. Si així fos, i com comenta en McCrum, si més no podrem gaudir de les fascinants anotacions d´en Nabokov i de la seva neta cal·ligrafia.

[@Foto: Les 138 fitxes de The original of Laura

 

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a ‘The original of Laura’ o la possibilitat de gaudir de la neta cal·ligrafia de Nabokov

  1. Galderich diu:

    Aquest és el gran i etern dilema. Respectar la voluntat o predre’ns aquests originals que l’autor va rebujar com a dignes d’estudi d’una evolució i fins i tot uns gustos del propi artista o escriptor. Una altra cosa són els interesos econòmics que hi afegeix la família!

Els comentaris estan tancats.