La travessa del Premi Nobel Literatura 2009 i lectures dels darrers guardonats


Encara no s’ha confirmat quin dijous del mes d’octubre s’anunciarà el guanyador o la guanyadora de l’edició de 2009, però la famosa casa d’apostes londinenca, Ladbrokes ja ha fet les seves previsions que, tot s’ha de dir, es basen en criteris tan objectius com ara els rumors de les redaccions sueques, el calendari de les conferències dels escriptors estrangers i les traduccions que es publiquen a Estocolm…

Aquest any, però, hauríem de tenir en compte, abans d’arriscar els nostres estalvis, l’absència d’Horace Engdahl com a secretari permanent de l’Acadèmia Sueca, que es va veure obligat a dimitir després de manifestar públicament les escasses opcions de que en sortís un guanyador nord-americà… serà doncs aquest un any de compensacions?

També hauríem d’estar pendents de qualsevol ascens de posicions inesperat per part d’un aspirant amb opcions limitades. Recordem que l’any passat les apostes sobre J.M. Le Clézio que havien començat amb un poc prometedor 14 contra 1, van acabar en un 2 contra 1, poques hores abans de conèixer el resultat. Una investigació va descobrir la filtració d’un membre del jurat.

Sigui com sigui de moment tenim les primeres previsions d’enguany amb noms reincidents i d’altres que s’estrenen en aquesta peculiar travessa. Aquest[e]s són els/les escriptor[e]s més ben situats/des:

4/1 – Amos Oz (narrador israelià)
5/1 – Assia Djebar (escriptora argelina)
6/1 – Luis Goytisola (suposem que es tracta del català Luis Goytisolo, però podria ser –tot comprovant l’escassa perícia ortogràfica- en Juan Goytisolo tal com s’estimarien més a The Literary Saloon)
7/1 – Joyce Carol Oates, Philip Roth
8/1 – Adonis (poeta libanès)
9/1 – Antonio Tabucchi, Claudio Magris, Haruki Murakami, Thomas Pynchon.

La llista es completa amb noms il·lustres com ara Mario Vargas Llosa, Peter Handke, Umberto Eco, Salman Rushdie… però també i per segon anys consecutiu Bob Dylan per quin es paga 25/1, el mateix que el nostre estimat Juan Marsé.

Dijous -un dels cinc programats- del mes vinent tindrem la resposta al dilema. Mentrestant ens podem concentrar en la lectura d’alguna de les darreres novetats publicades dels tres últims guardonats amb el Nobel de Literatura:

[2008] Jean-Marie Gustave Le ClézioL’africà (Edicions 62): La primera i de moment única traducció al català de l’escriptor francès és una novel·la a cavall entre la ficció i les memòries, que descriu la vida d’un petit Le Clézio convivint amb nens i adults nigerians durant una etapa de la seva vida que considera com la dels “seus millors records”.

[2007] Doris LessingAlfred i Emily (Edicions 62): L’escriptora se submergeix en el record de la seva infantesa, explora les vides dels seus pares, marcades per la Primera Guerra Mundial, i reinterpreta les relacions familiars des d’una mirada adulta.

[2006] Orhan PamukEl Museu de la Innocència (Bromera – a l’octubre): La primera novel·la que publica l’autor turc després de rebre el Premi Nobel de Literatura. De nou ens transporta a la seva estimada Istanbul, en aquesta ocasió amb la recreació de la vida de la capital turca durant els anys 70 com a escenari de la passió del jove Kemal per  Füsun.

[@Foto]

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.