Alguna cosa fa pudor a la càtedra de poesia d’Oxford

Atribueix la rumorologia -malintencionada, sens dubte- el podi al segment literari més egòlatra, als poetes. Històries i llegendes urbanes n’hi ha com per no acabar i les enveges i baralles, més o menys documentades, es poden comptar amb els dits diminuts d’una dotzena de centpeus. L’últim capítol d’aquesta categoria de xafarderies en clau rapsode la protagonitzen el premi Nobel antillà Derek Walcott, la poetessa, periodista i escriptora Ruth Padel i la càtedra de poesia de la universitat d’Òxford.

La successió de fets relata com (1)  Derek Walcott, acusant l’existència d’una campanya de desprestigi renuncia a la plaça vacant d’Òxford (2). Ruth Padel, rebesnéta de Charles Darwin, aconsegueix la plaça amb un aclaparador Oxford’s First Female Professor of Poetry Resigns, trencant l’hegemonia masculina exclusiva des de la creació de la càtedra en 1708. (3) I el que havia estat una notícia equiparable a la designació de la Carol Ann Duffy com a primera "Poetessa del Regne" de la Gran Bretanya, s’ha tornat una contraacusació o com poèticament titula ABC els Versos envenedados en la cátedra poética de Oxford: amb la Ruth Padel admetent "estar detrás de parte de la campaña que ha aireado el acoso sexual al que supuestamente Derek Walcott Premino Nobel de Literatura en 1992 y aspirante también al nombramiento, sometió a estudiantes en Harvard y Boston."

Ara Padel defensa que va actuar de bona fe, demana perdó, insisteix en la immoralitat de Walcott i finalment fa el que li demanen: dimitir del seu brevíssim regnat. De moment la història s’atura aquí. Però si a algú li agradaria afegir-hi una mica de sang i fetge li recomano passar-se al format de ficció de la mà de Batya Gur (Tel Aviv, 1947-2005) a Un asesinato literario… En questa novel·la hi ha el cadàver d’un eminent poeta nacional, i que comptes de ambientar-se a Òxford la intriga es desenvolupa a Jerusalem… sinó diríem allò tant trillat de que "la realitat supera la ficció"

[@Foto de Ruth Padel: The New York Times]

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Alguna cosa fa pudor a la càtedra de poesia d’Oxford

  1. poetable diu:

    Valga’m Déu, sí que són enrevessats els fills de la Gran Bretanya.

Els comentaris estan tancats.