Deixar d’escriure a quatre mans

 

Un dels tàndems més reeixits de l’escriptura a quatre mans va ser el format per Dominique Lapierre y Larry Collins (a la fotografia de l’esquerra). Durant 30 anys van escollir històries destacades de la contemporaneïtat que van reflectir en sis llibres. La relació va restar truncada amb la mort d’en Collins el juny de 2005, una pèrdua que Lapierre lamenta a l’àmplia entrevista Mostrar un mundo que ya no existe que Ricardo Abdahllah publica a El Malpensante:

salvo en el tenis no había entre nosotros ningún espíritu de competencia; yo quedaba extasiado de alegría cuando él escribía una escena mejor que yo. De esa colaboración salieron seis magníficos libros y tengo que decir que su muerte fue un golpe terrible del que no acabo de recuperarme y que no terminó con una amistad que comenzó antes de que nos conociéramos.

A casa nostra, també es notícia la dissolució d’un equip a quatre mans que han viscut l’èxit internacional de resultes de La clau Gaudí (Plaza & Janés), el llibre més venut el Sant Jordi 2007. Com s’afegeix a Vilaweb: "la novel·la es va traduir a gairebé una desena de
llengües i en van comprar els drets editorials tan potents com ara la
Harper and Collins, dels Estats Units, o l’alemanya Ullstein"
.

Els autors ebrencs Andreu Carranza i Esteban Martín (a la fotografia de la dreta) han volgut continuar la carrera literària per separat. El primer amb Impremta Babel (Columna / Temas de Hoy) i Martín amb El pintor d’ombres (Rosa dels Vents / Plaza & Janés), amb les versions catalanes d’ambdues obres a punt d’arribar a les llibreries i una intenció clara de canalitzar l’atenció durant la Diada d’enguany, encara que sigui per partida doble.

Mentrestant, els nostàlgics que volen veure junts a Carranza i Martin poden optar per una de les apostes més interessants que s’ha fet per agermanar la catosfera de les Terres de l’Ebre amb la literatura. Es tracta d’Ebre blook. Relats d’aigua dolça al Serret Blog (Cossetània), la prova que alguna cosa es cou fora del centralisme barceloní i de l’edició tradicional. Juntament amb el Tàndem Gaudí trobem les lletres de l’amic Jesús M. Tibau, Albert Guiu, Laura Mur, Susana Antolí… 

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Deixar d’escriure a quatre mans

  1. gràcies per la promoció de l’Ebre Blook.
    En relació al Carranza i l’Esteban, ells ja duien una trajec`tòria literària anterior, i entenc La clau Gaudí com una mena de divertimento amb el qual van poder gaudir de l’experiència de l’escriptura a 4 mans, però diria que sense la pretensió de continuar amb aquest sistema

  2. l’Ebre blook es el producte (que va naixer al Serretblog) de l’activitat literaria de les Terres de l’ebre 2008.
    ¡¡¡endevant ebrencs!!!

Els comentaris estan tancats.