Calculadament empresonat per insultar la monarquia tailandesa


Harry Nicolaides, l’escriptor australià d’origen grec que ara fa un mes va estar condemnat a tres anys en una presó tailandesa per un delicte d’ofensa a la monarquia, ha estat finalment amnistiat aquest cap de setmana.

L’origen de l’acusació s’havia extret d’un passatge breu de la novel·la Verisimilitude que fa referència a un príncep sense nom, però en qui es podia reconèixer l’hereu a la corona del país. L’escriptor durant el judici, es va declarar culpable d’insultar la família reial, però amb l’eximent de desconèixer que estava cometent un delicte.
Nicolaides gràcies al seu estatus d’estranger i de penedit ha estat indultat -paradoxalment- per mitjà d’un edicte reial.   

Però sembla que sota aquesta aparença d’involuntarietat, existeix una calculada posada en escena. Si més no, això es el que ha revelat Heath Dollar, un professor universitari que va conèixer Nicolaides a Tailàndia. A Martyr to his literary ambition, un article publicat a The Sidney Morning Herald, desmunta els motius de l’escriptor a qui recrimina ser conscient dels seus fets
i a qui qualifica d’oportunista. Afirma Dollar que l’autor era molt conscient que anar a presó "el
podria portar fama literària".

In the end, Nicolaides was simply a literary speculator whose quest for fame and notoriety cost him dearly.

Alguna cosa de cert hi ha en aquestes afirmacions. Abans de l’affaire judicial, la novel·la Verisimilitude, escrita fa quatre anys i autopublicada per l’autor, només havia venut set exemplars, i com recollia BBC News "l’única còpia de la qual es té constància està a la Biblioteca Nacional tailandesa, disponible al públic".

Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.