1 imatge + … un llibre amb memòria histórica

Via Manuel Gago descobreixo el projecte arqueològic d’ArqueoNeixón per a documentar un episodi de la Guerra Civil poc conegut, el dels combats a la Ciutat Universitària de Madrid entre la defensa republicana i les tropes franquistes abans de l’entrada dels nacionals a la capital d’Espanya. Moltes van ser les baixes humanes, també culturals, com ara aquest llibre "afusellat".

 

Durante los combates de Ciudad Universitaria los sacos terreros se llenaron con los libros sustraídos precipitadamente de las bibliotecas: símbolo aberrante de la cultura usada a modo de parapeto frente a la violencia. Aún hoy se conservan en las bibliotecas de la Universidad Complutense ejemplares de libros atravesados por balazos, más o menos identificados por el personal laboral. El tomo que se muestra en la foto fue reconocido por Paula, becaria de la biblioteca de Medicina, que al principio pensó que el agujero en el viejo lomo del Journal of General Physiology lo había hecho un gusano. Al abrir el libro, el impacto de bala parece dibujar, en efecto, una mariposa.

 Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: 1 imatge + … un llibre amb memòria histórica

 1. Després de veure això, no me n’he pogut estar de citar-ho també al meu bloc… a més, el títol que has posat és tant bo que he hagut de “copiar-te”.

  Felicitats pel bloc 🙂

 2. T’informo que avui he inclòs un enllaç a un dels teus posts a la meva secció de Blogs degustació

 3. Aida diu:

  El saber dóna llibertat, per això durant una guerra és una de les primeres baixes que es produeixen.

  Un plaer haver-te llegit.
  Aida

Els comentaris estan tancats.