Subhasta del manuscrit original – valgui la redundància- ‘The Original of Laura’ de Vladimir Nabokov


[Especial: Setmana Nabokov/2]

Ja s’ensumava la polèmica quan el fill de Nabokov, Dimitri, va decidir publicar The Original of Laura (Dying Is Fun) a l’editorial Alfred A. Knopf l’obra pòstuma inacabada que el seu pare, Vladimir, va demanar destruir en cas de no poder cloure-la i que la seva vídua, la Vera, no s’hi va veure amb cor de fer-ho.

Aquesta obra original consta, en realitat, de 138 fitxes manuscrites –Nabokov escrivia sempre a llapis- que romanien guardades en una caixa de seguretat a un banc de Montreux (Suïssa), la localitat on va viure els darrers anys l’escriptor i on finalment va morir un dia del mes de juliol de 1977.

Ara l’exemplar és a les llibreries en una edició fidel a l’original:

La editorial Penguin ha optado por la solución menos artificial. Ofrece la obra tal y como la dejó su autor. Es en realidad un cuaderno con todas las fichas, que hasta se pueden soltar del libro para colocarlas en otro orden, para ‘hacer de’ Nabokov. En inglés, es en realidad un facsímil, una reproducción fotográfica de alta calidad de las tarjetas.

I també a l’abast dels interessats en alinear-se, amb arguments, en l’equip dels detractors (com els escriptors Martin Amis o
David Gates) o dels defensors
(com Alexis Kirschbaum, director de Penguin Classics) de la decisió/dilema de Dimitri.

Per arrodonir i tancar la partida d’escacs en que s’ha convertit aquest llegat literari, el fill ha decidit vendre’s l’original. Més exactament, el treu a subhasta el proper divendres 4 de desembre, a la sala de Christie’s de Nova York. Qualsevol persona interessada podrà pujar per aquesta cobejada Vladimir Nabokov’s unfinished final novel: ‘The Original of Laura’, sempre que compti, això sí, amb uns quants dòlars a les butxaques. Per començar, entre 400.000 i 600.000. És el preu que els subhastadors han estimat que pot arribar a aconseguir aquest llegat literari.

Aquesta és l’acurada fitxa de subhasta

Lot 95 / Sale 227

NABOKOV, Vladimir (1899-1977). Autograph manuscript of The Original of Laura, published as The Original of Laura (Dying is Fun) (Knopf, November 2009). Montreux, Switzerland, 1975-77.

138 index cards (each 4 1/8 x 5 7/8 inches). Written on the rectos of lined index cards in pencil (card 92 ["First (a)"] in blue ink), three on uniformly sized graph paper (cards 1, 65 and 134), numerous authorial corrections, deletions and emendations throughout, 45 cards with pencil Xs on verso, IN AN EXCELLENT STATE OF PRESERVATION.Quant a elenaranda

M\'he traslladat a http://sobrellibres.cat Si vols contactar-me: elenaranda (@) gmail (.) com
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.